Chat Karma

De bekende chatprogramma’s die veel en graag gebruikt worden op kantoor, hebben ook een keerzijde. Waar ze door de baas zijn geÏnstalleerd om intercollegiaal overleg snel en effectief te laten verlopen, ligt ook de verleiding op de loer om het niet alléén over werk te hebben. Het is dé plek waar je met je collega’s klaagt over de duur van je laatste vergadering maar ook je hart lucht over een teleurstellende beoordeling.

Dat deze small talk je ook in ongemakkelijke situaties kan brengen, heb ik helaas al mogen ondervinden. Bij ons op kantoor kwam een Amerikaanse collega werken. Hij kwam uit Californië en moest nog erg wennen aan het Nederlandse weer. Dagelijks vertelde hij ons dan ook hoe heerlijk warm het daar nu was. Ja, in Californië is het nu 27 graden terwijl het bij ons keihard regent. Op een gegeven moment begon mijn buurvrouw als een bezetene te typen en zoals verwacht, zag ik mijn chat icoontje knipperen. Ze was inmiddels weer op de hoogte van het aantal zonuren, de minimale kans op neerslag en de zomerse temperatuur in Californië. Deze jaloersmakende berichten prikkelde mijn reactie en ik typte "Amerikanen lullen vaak over Amerika" en verstuurde dit naar mijn collega. Maar tot mijn schrik had ik het per ongeluk naar mijn Amerikaanse collega gestuurd! In eerste instantie hoopte ik nog dat hij er overheen zou lezen of het niet zou vertalen... maar al gauw kreeg ik een reactie: "Why are Americans dicks"? Huh? Dat had ik toch niet geschreven? Het was misschien niet heel aardig maar dicks en toen ging er opeens een lampje branden. Ik typte snel Amerikanen lullen altijd over Amerika in google translate in. Wat ik al vreesde werd werkelijkheid toen ik zag dat het eerste gedeelte van mijn chat tekst werd vertaald naar: "Americans are dicks". Deze lost in translation heeft mij ongeveer een halfuur gekost om uit te leggen dat lullen in het Nederlands ook écht nog een andere betekenis heeft.

  |  

More Posts